איך להשפיע על התת-מודע
טיפול רגשי למבוגרים:
תת המודע הוא זה שמשפיע על הרגשות שלנו. בתת-מודע מאוחסנים כל האמונות והמחשבות שלנו. כשניגשים לאותם מחשבות ואמונות בעצם מתחיל תהליך של טיפול רגשי. כדי להשפיע על התת-מודע, צריך קודם כל לבחון מהם האמונות שלנו והאם אנחנו חיים על-פיהם. טיפול רגשי למבוגרים מתחיל בשינוי מחשבתי ועוזר להתגבר על קשיים חברתיים בכל גיל וכמובן משפיע על ההתנהגות בחברה. טיפול בתת מודע ושינוי אמונות מגבילות אפשרי בכל גיל. הצעד הראשון מתבטא בזיהוי האמונה המגבילה ואז בשינוי דפוסי החשיבה.
הרגלים טובים
הרגל הוא כל דבר שאנחנו מתמידים בו. ברור שכדאי לנו להתרגל להתמיד בדברים שמועילים לנו. אלה הם הרגלים טובים. כל ההרגלים שלנו בעצם מעצבים את חיינו, בין אם אנחנו מודעים לכך ובין אם לא. לכן הבסיס לכל ההצלחות שלנו הוא בבניית הרגלים טובים. זו דרך מאוד פשוטה לעצב שיגרת חיים שמחה, מלאה ומספקת. הרבה אנשים נרתעים מלשנות הרגלים כי הדבר כרוך ביציאה מאיזור הנוחות שלהם. אך בעזרת הכוונה נכונה והגדרת מטרות, ניתן לאמץ הרגלים מנצחים.
דפוסי חשיבה
המציאות של כולנו מורכבת מאוסף סיטואציות ואירועים. האופן שבו אנחנו נפרש אותם יקבע במידה רבה את ההרגשה שלנו. אדם בעל דפוסי מחשבה חיוביים, לרוב יפרש את האירועים סביבו כחיוביים וישאר באופטימיות. גם אם נתקלים באירוע שלילי, דפוסי החשיבה שלנו יקבעו איזו פרשנות ניתן לאותו אירוע ואף איך נתמודד איתו. שינוי דפוסי חשיבה אפשרי בכל גיל. כאשר נאמץ לעצמנו דפוסי חשיבה חיוביים, נחווה את החיים בצורה אופטימית יותר ויהיה לנו קל יותר להתמודד עם מצבים שונים.
טייס אוטומטי
כולנו פועלים ביום יום באופן אוטומטי אפילו מבלי להקדיש לכך מחשבה. הדוגמא הקלאסית לכך היא נסיעה ברכב. כמה פעמים קרה לכם שהגעתם למקום כלשהו מבלי לזכור מה ראיתם בדרך? הטייס האוטומטי שלנו פועל ברקע ובעצם מחליט עבורנו החלטות קטנות במשך כל היום. כדי "להתעורר" ממנו, קודם כל עלינו להיות מודעים לקיומו. לכל אחד יש טייס אוטומטי משלו. אחרי שנבין אילו תכונות ומחשבות בתוכנו מניעות אותנו, יהיה לנו יותר קל לזהות את הטייס האוטומטי בתוכנו.
טיפול רגשי בחיפה
התמכרויות
התמכרות מתבטאת בפיתוח סבילות כלפי התנהגות מסויימת או חומר מסויים. לרוב, עם הזמן, הצורך במינונים של אותה השפעה שאותה אנחנו מחפשים- הולך וגדל. כאשר אנחנו לא יכולים "להסתדר" בלי ההרגשה הזו שההתמכרות גורמת לנו להרגיש, רק אז אנחנו שמים לב להתמכרות ובעצם מתחילים להבין שאנחנו בבעיה. התמכרות ניתן לעצור בכל שלב ברגע שמבינים מה ה"מניע" שלה. ככל ששמים לב להתמכרות מוקדם יותר, כך יותר קל להתמודד מולה.
אמונות מגבילות
לכל אדם יש אוסף אמונות שהוא מאמין בהן והן אמת מבחינתו. אלה הן האמונות המגבילות שלו. אך כמה מהאמונות הללו מגבילות אותנו? יש הרבה אמונות שהתרגלנו לא לפקפק בהן ובעצם הן מגבילות את צורת החשיבה שלנו. אלה הן אמונות מגבילות. לדוגמא, אם בילדות אמרו לנו שאנחנו לא מוצלחים ואין לנו כישורים מתאימים להצליח בחיים, זוהי אמונה שמגבילה את הפעולות שלנו. השלב הראשון לשינוי הוא זיהוי האמונות המגבילות שלנו.
תיקון חוויות
את החוויות שחווינו בעבר לא ניתן לשנות, אך בהחלט ניתן לשנות את המשמעות שאנחנו נותנים להן וכך ניתן לשפר את דרך ההתמודדות שלנו. כאן נכנס לתמונה המוח הגמיש שלנו. כשאנחנו מנתחים את העבר שלנו כיום, אנחנו עושים זאת מנקודת מבט יותר בוגרת ויותר מפותחת. ע"י "תכנות מחדש" של דפוסי מחשבות, ניתן להשפיע על הרגשות שלנו ולשנות את מידת תשומת הלב שלנו אל מה שחווינו בעבר. לא חייבים להישאר עם מחשבות שליליות בראש.
קורונה
בעידן הקורונה, מאוד קל להיכנס לדכדוך. בד"כ ילדים ובני נוער יעדיפו לשלוח הודעות טקסט או לשחק משחקים מקוונים עם חבריהם. רצוי מדיי פעם להמיר את זה בשיחת טלפון ותקשורת פרונטלית. בעזרת תקשורת אחד עם השני ובילוי זמן בפעילויות של תקשורת, יותר קל לנו להתפתח ולרכוש כישורים חברתיים ויצירתיים. האינטראקציה הבין-אישית מאוד חשובה להעצמה של כולנו.
להיות אני
ברגע שאנחנו מגיעים לעולם, אנחנו מושפעים מהסובבים אותנו ומהחוויות שאנחנו חווים. עם השנים, הרבה מאתנו מאמצים מעין דמות שונה ממה שאנחנו באמת. ההתנהגות שלנו כלפי חוץ שונה ממה שאנחנו מרגישים בפנים. עם הזמן זה גורם לנו לחוסר סיפוק ולתסכול. כשאנחנו לא מבינים את זה, לרוב הכי קל להוציא את התסכול הזה החוצה על האנשים הקרובים אלינו.
שייכות לחברה
כולם היו רוצים להרגיש שייכים לאיזושהי חמסגרת, משפחתית או חברתית. במצב כזה יותר קל להרגיש רצויים, אהובים, נחוצים ובעלי משמעות בעולם הזה. כשלילד חסרה תחושת שייכות, הוא לא ישתף פעולה עם סביבתו, לא יהיה בעל בטחון עצמי ויתקשה בביצוע משימות. כל אלה יגרמו לו להרגיש בדידות ותסכול. רק כאשר הוא יתנסה בלהרגיש שייך- רק אז הוא יוכל לצאת מהתסכול ולהתפתח עם רצונות ושאיפות משלו.
תת-מודע
כאשר אנחנו מדכאים דחף או רצון כלשהו, אנחנו מכריחים את עצמנו להתעלם ממנו והוא עובר לתת-מודע. בתת-מודע מאוחסנים מחשבות וזיכרונות מודחקים כמו חוויות טראומטיות, מחשבות שהחלטנו שהן לא ראויות ואף חלומות. איך אנחנו מתמודדים בחברה? איך נפטרים מאמונות מגבילות? רוצים לדעת איך להשפיע על התת-מודע? נמאס לכם ממחשבות שליליות?
הרגלים אטומיים
מה הכוונה בהרגלים אטומיים? מדובר בהרגלים כל כך משמעותיים לחיים, שהמוטיבציה להתמיד בהם גבוהה ביותר. הצעד הראשון בשינוי הרגלים קשור למשמעות. על מנת לשנות הרגלים ולהתמיד בהרגלים החדשים, אנחנו זקוקים למשמעות חדשה. מדוע אני רוצה לשנות הרגלים? מה המשמעות מבחינתי בזה שכרגע אני לא מסופק מהחיים שלי? ברגע שאדע לנסח את המשמעות, כלומר המטרה החדשה שאותה אני רוצה להגשים, יהיה לי הרבה יותר קל להתחיל בשינוי.
הצעד השני בלהצליח לשנות הרגלים הינו התגמול. כדי שנוכל להתמיד לאורך זמן בהרגלים חדשים, כדאי לספק לעצמנו תגמולים קטנים לאורך הדרך. חשוב להגדיר את התגמולים האלה מראש כדי שיהיה לנו למה לצפות.
לאחר בחירת התגמולים, תבדקו איזה מחשבות עליכם לחשוב בתת מודע כדי שתרגישו שיש לכם מוטיבציה. כשיש מוטיבציה, הדרך לשינוי הרגלים נעשית קלה.
טיפול רגשי בחיפה